www.Yulefeest.nl www.Yulefeest.nl

Open Yule viering in Eindhoven

Op Zaterdag 22 December 2018 vierden we Yule in Eindhoven.
De viering begon rond 13:00 uur, iedereen kon zich laten smudgen waarna we een kring vormden en we een geleide visualitie deden om te aarden en even stil te staan bij de Yule gedachte. We creëerden vervolgens op traditionele wijze een cirkel en zongen gezamenlijk het lied The Earth is our Mother.
Het was bewolkt met af en toe wat zon en grotendeels droog!


De oude Plataan boom (±1760)  met op de achtergrond de Wasven boerderij

Yule Amulet & Parchel

We konden een amulet maken van Berkenschors met daarin lavendel, rozemarijn, roos, salie en laurier. Al in de Middeleeuwen stond de Berk bekend als beschermend. De Berk staat ook voor vriendschap en relaties.
Ook lavendel (element lucht) helpt bij bescherming, liefde, vrede, een rustige slaap, geluk en reiniging.
De rozemarijn (element vuur) helpt bij een rustige slaap, verdrijft nachtmerrie, stimuleert spirituele groei en verbinding, kracht, passie, liefde en reiniging.
De roos (element water) helpt ook bij bescherming, liefde, geluk en heling, vergroot psychische krachten.
Salie (element lucht) biedt bescherming, wijsheid, is reinigend en helpt bij wensen en een lang leven.
De laurier (element vuur) helpt ook bij bescherming, heling, kracht, overwinning en reiniging. Je kan je wensen op een Laurierblad schrijven en deze verbranden om je wensen uit te laten komen.
Leg in een hoek van elke kamer enkele laulierblaadjes om je te beschermen.
Een mooi amulet dat bescherming biedt vanuit heel verschillende bloemen en kruiden in de donkere, winterse dagen rond Yule!

We konden ook kiezen om een parchel te maken van twee rechte takken. Deze takken kunnen van de Berk of de Wilg zijn, beide hebben met vertrouwen, vriendschappen en relaties te maken. Ook takken van de Beuk zijn zeer geschikt, 22 December is haar dag en ze staat daarmee voor het afsluiten van het oude jaar en het nieuwe beginnen. De Beuk beschermd en bied geborgenheid, staat ook voor wijsheid.
De oude Germanen sneden runenstaafjes uit het hout van de Beuk, het was voor hen een heilige boom. Van de twee rechte takken werd een gelijkbenig kruis gemaakt die werden omwonden en versierd met wat er zoals te vinden was aan restjes touw, draad, wol, enz..



Rituele dans

Tijdens Yule lijkt de zon enige dagen stil te staan alsof het wiel van het jaar niet verder wil. Er is een strijd tussen de krachten van de winter en de zomer, tussen koning Hulst en koning Eik. Koning Hulst staat voor de destructieve krachten en sinds midzomer heerst Koning Hulst en werden de dagen korter en nam de kracht van de natuur langzaam af. Vanaf midwinter zal koning Eik weer heersen en zullen de dagen langer worden en de kracht van de natuur weer toenemen. Dit werdt vaak in de vorm van een ritueel gevecht tussen koning Eik en koning Hulst vormgegeven, wij hebben er echter voor gekozen om deze overgang vorm te geven door middel van een rituele dans waarin Geertje ons begeleidde:

Het eerste muziekstuk was Medicin Dream van Gabriëlle Roth.
Hierop werdt iedereen uitgenodigd om het ritme van de aarde te horen, de kalmte van haar hartslag in rust en om het eigen ritme daarmee te verbinden.

Het tweede dansritueel was op Zdrowas Mario, originele muziek van de film Chamanka. Hierop dansten we de innerlijke "strijd" tussen "Koning Hulst" en "Koning Eik"; de behoefte aan rust om nog meer kracht te verzamelen en de behoefte om onszelf en ons potentieel naar buiten te brengen. Net zoals we kunnen ervaren dat de zon krachtiger wordt, worden wij ook krachtiger in onze energie.

Het derde nummer was American Express, van Francesco Castelli & Carlo Guidi.
Een nummer om Yule te vieren. We zijn ons gewaar van het veranderen van de seizoenen en we vieren de winterzonnewende met een aards ritme met in de verte de lokroep van Koning Eik maar we genieten nog van onze intense verbinding met de aarde in rust en van elkaar?

Het vierde nummer was een lied uit soundtrack van de film Så som i Himmeln (As It Is in Heaven). Het was een dans op het nummer Kraftverket (The Power Plant).
Hier konden we lekker onze energie in kwijt onder het uitslaan van af een toe een lekkere kreet!

Na dit heerlijke dansritueel rond koning Hulst en koning Eik was het tijd voor een beschouwelijk moment...

Koning Hulst en Koning Eik

Het begon een beetje te regenen dus we kropen allemaal gezellig bij elkaar onder de party-tent. Zo konden we mooi het verhaal van Koning Hulst en Koning Eik voordragen. Je kan dit mooie verhaal hier nalezen.

Yuleblok

Traditioneel werd er met Yule een Yuleblok verbrand. Dit is dan een flink stuk eikenhout dat besprenkelt werd met mede en veldvruchten. Met het verbranden hiervan werden de krachten van het hout vrijgemaakt. Het blok hout brandde dan 12 nachten lang...
We werden uitgenodigd te kijken wat we in onszelf zouden willen loslaten, transformeren. Dit kon je op een briefje schrijven en in het Yuleblok stoppen.
Je kon tevens een wensbriefje maken: met iets voor jezelf, voor een ander en iets voor de wereld.
Toen iedereen klaar was met het de briefjes kon je de briefjes in het Yuleblok stoppen.

Alle briefjes zaten in het Yuleblok en we vormden een kring rond het vuur en het Yuleblok. De regen was opgehouden en we kregen zelfs wat zon te zien. Er ging een hoorn met mede rond voor een heilsdronk, waarna de overgebleven mede over het Yuleblok gesprenkeld werd. Hierna werd het Yuleblok aan het vuur toevertrouwd.
Toen het Yuleblok brandde brachten zongen we gezamenlijk Spirits of Fire.

Murel had voor iedereen een kaarsje gemaakt in de vorm van een uiltje. Deze staken we met het vuur van het Yuleblok aan. Daarna lieten we het kaarsje weer doven, je kon deze meenemen naar huis en op die manier had je zo nog iets mee van het Yulevuur.

Afsluiting en Potluck

Hierna werd de cirkel weer opgeheven, zongen we het lied "May the Circle be Open" en was het tijd voor een lekkere Potluck maaltijd.

Er was ook een weggeef tafel waarop iedereen spulletjes had neer gezet waar die van af wou, zodat iedereen nu iets leuks kon uitzoeken om mee te nemen.
Wat overbleef werd zou later naar de Kringloop gebracht worden.

Het was een zeer geslaagde Yuleviering !!!

Martin Roek     
Je vindt hier informatie over de volgende Yule vieringen.



(Helaas ging de viering in 2017 niet door)


De oude Plataan boom (±1760)  met
op de achtergrond de Wasven boerderij



Het Yuleblok



Foto: Peter Pouls