www.Yulefeest.nl www.Yulefeest.nl

Yule op Castlefest

De wintereditie's van Castlefest staat in het teken van Yule. Op de foto links zie je koning Hulst die t/m Yule heerst; Koning Hulst blijft groen terwijl de rest van de natuur zich terugtrekt en de dagen korter worden. Met Yule zal koning Eik het van hem overnemen. Op de Heidense bende bij de ingang van het Castlefest terrein vertelde men Zondag­middag 25 November 2018 het verhaal van koning Hulst en koning Eik, hoe ze de macht aan elkaar overdragen (zie Morgan Storytelling).
Een mooi verhaal waarin er eens geen sprake is van een strijd tussen koning Hulst en koning Eik maar een meer natuurlijke overdracht.
Op Zaterdagavond 24 November 2018 was er voor de vierde maal een Yule ritueel op de Castlefest wintereditie te Lisse. In 2015 werd deze heel mooi vorm­gegeven door Einar van Wardruna en in 2017 was ik er niet bij, ik was vanwege de kou eerder naar huis gegaan. Wel hoorde ik van anderen dat het Yuleritueel niet goed te volgen was en wat rommelig verliep.
Dit jaar was het echter helemaal geweldig! Honderden mensen hadden zich verzameld voor het Yuleritueel dat dit jaar begeleid werd door Taloch van The Dolmen.
Hoewel The Dolmen niet optraden op deze Castlefest editie was Taloch speciaal voor het Yuleritueel naar Lisse gekomen.
Begeleid door getrommel kwam Taloch het podium op. Taloch sprak over de Yuleperiode, over hoe overal ter wereld de oude riten weer tot leven kwamen, hoe we via ons DNA verbonden zijn met de ouden van weleer en daarmee ook met hun riten.We verbonden ons met Moeder Aarde en Vader Lucht en vanuit deze energie vroeg Taloch ons deze te uiten door ons zo luid mogelijk te laten horen en onszelf zo kenbaar te maken. Daarna zochten we verbinding met onszelf en richten we ons meer naar binnen met het chanten van een Ohm klank. Hierna onstak Taloch het Yulevuur... Dat het licht en de warmte na deze donkere en koude periode weer mogen terugkeren!Na een mooie vuurshow kon iedereen de speciaal hiervoor meegebrachte kaarsjes laten onsteken door een fakkel die aangestoken was aan het Yulevuur, om zo het licht door de wereld te verspreiden!
Het was weer een heel fijne Castlefest dag met een heel mooi en goed verzorgd Yuleritueel !!!

Martin Roek

Yuleritueel tijdens Castlefest 2015


Op 19 December 2015 was er voor het eerst een Castlefest wintereditie op het keukenhof landgoed te Lisse. Het was een stuk kleiner dan het eerdere Castlefest van augustus dit jaar, maar net zo sfeervol en gezellig.
In Augustus stond Castlefest in het teken van Lughnasa en de december editie stond in het teken van het Yulefeest. Op de foto links zien we een gehoornde koning winter, de hulstkoning, bij een vuurtje op Castlefest.
Voor de bezoekers waren er veel zitplaatsen, overdekte zitplaatsen en zitplaatsen bij een vuurtje. Veel kraampjes, leuke bandjes, helaas slechts één podium. Rond 21 december: Yule, zijn de nachten het langst en de dagen het kortst en is het al vroeg donker. Het Castlefest terrein was dan ook gezellig verlicht. Sommige mensen had ook lichtjes in hun kleding verwerkt. Dit lichtfeest kan nog tot inte­res­san­te lichtkunst inspireren.

Rond 20:30 uur was er een Yule ritueel onder begeleiding van Einar van Wardruna, ook bekend van de muziek voor de TVserie Vikings.
Einar opende het Yule ritueel met een mooi Noors gezang. Hij vertelde dat rond Yule het jaargetijde waarin alles afsterft ten einde komt en het jaargetijde waarin het licht en alles in de natuur weer zal toennemen begonnen is: de geboorte van het licht, van de zomer.
Vervolgens werd hem een fakkel aangereikt die hij aanstak bij de kaarsen waarbij hij zijn gezang ten gehore had gebracht. Daarmee stak hij de vuurkorf aan; het Yulevuur. De kaarsen waarmee het Yulevuur onstoken was werden dicht bij het publiek gezet. Zo kon iedereen die dat wou de meegebrachte kaarsen met het Yulevuur aansteken om zodoende dit vuur mee naar huis te kunnen nemen en het licht over de duistere wereld te verspreiden.
De intentie van dit Yuleritueel was om licht en liefde over de wereld te verspreiden en zodoende samen voor een mooier nieuw jaar te zorgen !!!

Weer een zeer geslaagt Castlefest dat gezien de populariteit van het Yulefeest wellicht nog groter kan worden dan de Lughnasa editie van Augustus !

Martin Roek